Biserica cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”, este construită în mijlocul satului Nicolae Bălcescu I, pe un teren puţin plan, prin care trece şoseaua naţională Botoşani – Iaşi.
Biserica parohială este construită din piatră şi cărămidă şi acoperită cu tablă zincată.
Construcţia acestui locaş a început în anul 1909 şi a fost finalizată în anul 1915, când în ziua de 06 decembrie a fost sfinţită de către arhiereul vicar Antim Botoşăneanul.
Din cauza începerii primului război mondial, nu s-au putut face lucrări de pictură, la aceste greutăţi s-a mai adăugat şi starea economică a credincioşilor.
La îndemnul preotului Eugen Dumitru trecut la cele veşnice, în anii 1970 – 1974 s-a pictat biserica în interior, s-a confecţionat o catapeteasmă nouă, strana arhierească precum şi strane pentru credincioşi. Atât pictura cât şi mobilierul din Biserică s-au făcut cu cheltuiala credincioşilor.
Preoţii care au slujit această biserică sunt: pr. Toma Savescu care este ctitorul acestui sfânt locaş, care a slujit între anii 1899 -1935 (fiind transferat de la Parohia Prăjeni); pr. Eugen Dumitru transferat de la Parohia Dumbrăveni – Suceava, 1935 - 1979.
Menţionăm că între anii 1942 – 1960 a funcţionat ca preot II Pr. Porembschi Leonida. Din anul 1979, 01 iulie este transferat preot Alupei Ilie de la Parohia Poiana Flămânzi.
De la 1 septembrie 2018 până în prezent preot paroh este Pr. Cârlan Valentin.
Parohia este formată dintr-un singur sat, cu o singură biserică şi cimitir, are în prezent un număr de 548 familii, iar suflete 1409.
Biserica se întreţine prin contribuţia credincioşilor şi serviciile religioase.
Starea morală a enoriaşilor este bună, cea materială este mijlocie, ocupaţia este 80 % agricultura şi creşterea vitelor, iar ca vicii consumul de alcool. Parohia se află într-o stare de îmbătrânire deoarece vârsta creedincioşilor crca 70% este de peste 60 de ani.
Biserica nu are obiecte de inventar preţioase, nu posedă obiecte de valoare istorică şi nici documente vechi.
Între anii 2007 – 2008 s-a făcut repictarea bisericii în tehnica fresco de către familia pictorului Buzuloi Vasile pentru această strădanie pe ziua de 19 septembrie 2009, s-a făcut resfinţirea bisericii de către I.P.S. Mitropolit Teofan, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul şi Presfinţitul Ioachim Băcăuanul.
În 2014 a fost schimbat acoperişul bisericii parohiale cu tablă de inox aurită şi refacute turnurile şi faţada bisericii în tehnică nouă.
Din anul 2018 pănă în prezent construim o casa parohială nouă, acum lucrând la înteriorul acesteia!